Díky naší střední škole jsem se mohla zúčastnit letního programu na univerzitě SCAD v Atlantě ve Spojených státech amerických. Měla jsem tak možnost poznat školní život v zahraničí, získat nové kontakty ve světě umění a především jsem obohatila nespočet zkušeností, které by snad za týdenní program nebylo možné získat.

Univerzita SCAD si pro nás připravila pestrý a bohatý program po celý den. Hodiny výuky probíhaly v podobě dvou seminářů, které jsme si předem vybrali. Přinesly tak nové zajímavé techniky koláží, grafických tisků a zajímavé sochařské techniky. Osobně mě tyto hodiny posunuly v chápání prostoru, které se v umění bezmezně cení. 

Program však nezahrnoval jen učení, ale také zábavu, kterou si pro nás SCAD tým připravil. Večerní kino, prohlídky podmořského světa, i loutkového muzea, kde se mimo jiné nachází velká část naší české historie. Absolvovali jsme program v podobě talentové soutěže, kde jsme měli možnost hrdě prezentovat naši českou kulturu.

Letní semináře bych s radostí doporučila žákům z nižších ročníků s chutí poznat nové lidi s uměleckým zájmem a nechat se třeba i inspirovat v kreativním prostředí na kampusu školy. Program je především pro žáky, kteří chtějí zažít zahraniční studentský život a nasbírat nové výtvarné dovednost. Nebojte se přihlásit i na semináře, které nestudujete, je to velká příležitost na rozšíření vašeho uměleckého světa.

Tímto bych ráda poděkovala naší střední škole za možnost účasti a především univerzitě SCAD, která nás oslovila. Poděkování patří i jejich skvělému SCAD týmu, který se o nás staral a chystal skvělou zábavu po celý den.

Markéta Richterová 4.BI

 


Letos v létě v době od 15. do 19. srpna jsem se zúčastnil letního týdenního semináře na Savannah college of arts and design v Atlantě, za což vděčím Střední škole designu a módy, Prostějov. Tato letní škola se uskutečnila pod záštitou Českého konzulátu v Atlantě, díky kterému nás naše škola nominovala a my tak mohli vycestovat s dalšími 6 vybranými českými studenty za výjimečnou zkušeností. Pobyt zahrnoval jídlo, ubytování a večerní aktivity pro každý den. Jídlo bylo průměrné oproti ubytování, které mi přišlo velmi pěkné.

Při registraci jsem měl možnost si vybrat dva kurzy z velmi široké nabídky.  Zvolil jsem si kurz kreslení a drapování. Každý kurz trval dvě a půl hodiny a první se konal dopoledne a druhý odpoledne.

V hodinách kreslení jsem dostával pokaždé zadání na určitou dobu, od 10 do 60 minut, a to většinou vytváření návrhů figur nebo práce na týdenním projektu, jehož výsledkem byl line up minimálně pěti modelů. Během kurzů jsem se taky dostal do školní knihovny i do oděvní galerie.

Kurz drapování byl o něco volnější. V prvních dnech jsem jen zkoušel jednoduché principy drapování, např. vytvoření základního střihu na figuríně. Později jsem pracoval na projektu, ve kterém mi byl přidělen oděv, který jsem rozpáral a předělal na jiný.

Režim byl poměrně striktní. Nemohl jsem opustit areál školy, musel jsem se účastnit všech aktivit bez výjimky a všude mě doprovázeli dobrovolníci. Mezi večerní aktivity patřilo sledování filmu, výlet do akvária a muzea loutek a talentová soutěž, kterou
jsem si užil nejvíce. 

Doporučil bych příště zvážit výběr jiného kurzu, ev. účast žáků z nižších ročníků,
protože tento seminář byl zaměřen zejména na mládež od 15 do 18 let. Byl jsem však nadšen z kurzu kreslení, a to z důvodu velmi intenzivní kresby, která zlepšila moje schopnosti. Celkově bych kurz hodnotil pozitivně, hlavně díky nabytým zkušenostem v oblasti kresby a nových technik. 

Jáchym Ambruz, 4. BO

Student designu oděvu

 

Menu